Werkplaats ‘In dialoog over kernkwaliteiten’

STAD

Deze werkplaats wordt begeleid door Nancy Arkema, Bas Schout en Kees Rouw. Zij laten je kennis maken met een verbeeldingsmethode, waarmee je de dialoog kunt voeren over de kwaliteiten van de leefomgeving.

Hoe creëer je plekken waar mensen blij van worden?
Een goede omgevingskwaliteit maakt mensen gezonder en gelukkiger. Door bewoners of ondernemers te betrekken bij veranderingen in hun directe omgeving, bij hun eigen leefwereld, kun je achterhalen wat mensen ècht belangrijk vinden. Verandering is over het algemeen spannend en daarom vraagt dit om een goed gesprek en een goed proces.

Omgevingskwaliteit is een ruim begrip en betekent voor iedereen iets anders. Wat omgevingskwaliteit betekent voor jouw samenleving, kun je met elkaar verkennen. Het benoemen van de belangrijkste kwaliteiten van een plek - in dialoog met de samenleving - vormt een mooie basis, voor bijvoorbeeld een omgevingsvisie.
Want hoe bepaal je anders welke kwaliteiten er voor bewoners of juist andere stakeholders in een gebied aanwezig zijn? Welke kwaliteiten willen mensen graag behouden of juist nieuw in een gebied zien?

Anders kijken naar de stad
Allereerst willen we je kennis laten maken met de plek, door middel van een wandeling door de binnenstad van Bergen op Zoom. We gaan je op verschillende manieren laten kijken naar de stad en naar de aanwezige kwaliteiten. Er worden drie wandelingen aangeboden: Kees Rouw vertelt alles over architectuur en ruimtelijke kwaliteit. Nancy Arkema neemt een groep mee die gericht is op het observeren en ervaren van de plek. Bas Schout neemt je mee om de structuur van de stad ook vanaf de Peperbus te overzien.

Na de wandeling gaan we met elkaar aan tafel om met behulp van beelden en kaarten kwaliteiten ook concreet te benoemen. We gaan beelden voorzien van verhalen en het geheel positioneren op een kaart, zodat er inzicht ontstaat in o.a. structuren, zichtlijnen en kwaliteiten die missen of juist waardevol blijken voor het gebied.

Werkplaatsleiders

STAD

Kees Rouw

Kees Rouw is architect en voorzitter van de welstand- en monumentencommissie Bergen op Zoom.

Nancy Arkema

Nancy Arkema ontwerpt, organiseert en begeleidt creatieve processen in een veranderende leefomgeving. Daarbij zet zij graag het middel dialoog in wat zij combineert met verbeeldings- en ontwerpkracht vanuit haar achtergrond als architect. Op deze manier is het mogelijk inzicht te krijgen in de kernkwaliteiten van een plek en begrip te krijgen voor verschillende belangen.

Bas Schout

Bas Schout is zelfstandig planoloog en werkzaam binnen het brede domein van de fysieke leefomgeving en dan specifiek op het gebied van omgevingskwaliteit. Zijn projecten variëren van het opstellen van beleidsplannen tot het aansturen van processen en ontwikkelingen. Specifieke expertise: de Omgevingswet, energietransitie, beeldkwaliteit, erfgoed en ruimtelijke ontwikkelingen binnen bestaande omgevingen.